ΜΕΡΙΜΝΑ _ απώλειες _ χρόνια ασθένεια _ πένθος

Η Μέριμνα είναι μη κερδοσκοπική εταιρία με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια, μια απώλεια ή το θάνατο. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1995 από εννέα έμπειρους επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της υγείας και της παιδείας, οι οποίοι λειτουργούν διεπιστημονικά για την υλοποίηση των σκοπών της Μέριμνας.
ΜΕΡΙΜΝΑ
Παπανικολή 2α
152 32 Σίδερα Χαλανδρίου
Τηλ. Συμβουλευτικού τμήματος : 210 6463622
Τηλ. Διοικητικού τμήματος : 210 6463367
Φαξ : 210 6452338
E-maill : merimna@cs.ntua.gr
—-
ΒΙΒΛΙΑ
Η Μέριμνα διαθέτει την πιο πλούσια και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα (περιλαμβάνει περισσότερους από 700 τίτλους) σε θέματα που αφορούν το πένθος στον ενήλικο και το παιδί, τη σοβαρή αρρώστια, το ψυχικό τραύμα, τη θανατολογία κ.λπ.

Την επισκέπτονται φοιτητές και ερευνητές από όλη τη χώρα, κατόπιν ραντεβού στο 210 6831888, υπεύθυνη κα Αννέτα Ζωσημά.

——————–

ΒΙΒΛΙΑ:

Το Πένθος στη Ζωή μας

Πρακτικά Συμποσίου
Μετάφραση-Επιμέλεια: Μυρτώ Νίλσεν & Δανάη Παπαδάτου 1998

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις στο συμπόσιο «Το πένθος στη ζωή μας» που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1996 από τη Μέριμνα σε συνεργασία με το International Work Group on Death, Dying and Bereavement. Αποτελείται από τις ακόλουθες τρεις ενότητες:

Η πρώτη ενότητα ασχολείται γενικά με το πένθος στη ζωή μας. Επικεντρώνεται στην παγκοσμιότητα του θρήνου αλλά και στη σχέση του θανάτου και του θρήνου με την πίστη.

Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στο πένθος των ενηλίκων. Περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια που περιγράφουν τη φυσιολογική διεργασία θρήνου αλλά και τις εκδηλώσεις του περιπλεγμένου θρήνου και τον παραγνωρισμένο θρήνο.

Η τρίτη ενότητα αφορά το πένθος των παιδιών. Στα δύο κεφάλαια που περιλαμβάνει αναπτύσσονται οι ιδιαιτερότητες του θρήνου στην παιδική ηλικία καθώς και οι τρόποι στήριξης των παιδιών που πενθούν.

Ο επίλογος περιλαμβάνει την ιστορία και την πορεία της Dame Cicely Saunders.

Όταν η Χρόνια Αρρώστια και ο Θάνατος Αγγίζουν τη Σχολική Ζωή

Πρακτικά Συμποσίου
Μετάφραση-Επιμέλεια: Μυρτώ Νίλσεν & Δανάη Παπαδάτου, 1999

Πρακτικά του συμποσίου «Όταν η αρρώστια και ο θάνατος αγγίζουν τη σχολική ζωή» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1998 από τη Μέριμνα σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη εστιάζεται στο σοβαρά άρρωστο παιδί, τις επιπτώσεις της αρρώστιας στη ζωή του και τους τρόπους ένταξής του στη σχολική κοινότητα. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στο παιδί που θρηνεί το θάνατο αγαπημένου προσώπου και αναλύει τις ιδιαιτερότητες του θρήνου των παιδιών καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ο εκπαιδευτικός μπορεί να στηρίξει μαθητές που αντιμετωπίζουν απώλεια.

Τα θέματα αναπτύσσονται μέσα από εισηγήσεις έμπειρων επιστημόνων του χώρου, μέσα από εμπειρίες εκπαιδευτικών που αντιμετώπισαν την αρρώστια και το πένθος στη σχολική κοινότητα, καθώς και μέσα από την κατάθεση προσωπικών μαρτυριών νέων ανθρώπων που αντιμετώπισαν τη σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο αγαπημένου προσώπου.

Απώλειες στη Ζωή του Παιδιού

Πρακτικά Συμποσίου
Επιμέλεια: Μυρτώ Νίλσεν 2005

Το τελευταίο βιβλίο από τις εκδόσεις ΜΕΡΙΜΝΑ “Απώλειες στη ζωή του παιδιού “ καταγράφει τις ανακοινώσεις του τρίτου συμποσίου που – με τον ίδιο τίτλο – είχε οργανώσει πριν λίγα χρόνια η Μέριμνα. Το βιβλίο προσεγγίζει μέσα από διεπιστημονική ματιά τον ψυχικό κόσμο του παιδιού όταν αυτό, συνήθως εντελώς απροετοίμαστο, βρεθεί αντιμέτωπο με μια οδυνηρή απώλεια.

Χωρίζεται σε τρεις ενότητες, όπου κεντρικός άξονας είναι το παιδί που βιώνει το χωρισμό των γονιών του, το παιδί που βιώνει μια σοβαρή αρρώστια και το παιδί που βιώνει την έννοια και την πραγματικότητα του θανάτου μέσα από προσωπικές, άμεσες ή έμμεσες εμπειρίες.

Οι “Απώλειες στη ζωή του παιδιού” είναι ένα βιβλίο που προσφέρει σε όσους εργάζονται με παιδιά και οικογένειες νέες γνώσεις σχετικά με τον πόνο και τις επιπτώσεις που προκαλεί κάθε απώλεια, αλλά είναι επίσης και ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει έμπνευση για τον καθένα στην προσωπική του διαδρομή προς την πνευματική του ωρίμανση.

Ενημερωτικά φυλλάδια

Ενημερωτικά φυλλάδια για γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας

Στηρίζοντας το Παιδί που Θρηνεί το Θάνατο Αγαπημένου του Προσώπου
Ενημερωτικό Φυλλάδιο – Διανέμεται Δωρεάν
Δανάη Παπαδάτου, Ειρήνη Μαμαντάκη, Ειρήνη Παπάζογλου, Ελευθερία Ράλλη, Μυρτώ Νίλσεν 1998 (α’ έκδοση), 1999 (β’ έκδοση)

Για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενήλικο που θέλει να βοηθήσει ένα παιδί μετά το θάνατο αγαπημένου προσώπου. Με απλό και άμεσο τρόπο παρέχει πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για το πώς να στηρίξουμε τα παιδιά στην πορεία του θρήνου. Απαντά σε ερωτήματα που συχνά απασχολούν τους ενηλίκους όπως:

  • Τι καταλαβαίνουν τα παιδιά για το θάνατο;
  • Πώς θρηνούν τα παιδιά;
  • Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες των παιδιών που θρηνούν;
  • Πώς στηρίζουμε ένα παιδί μετά το θάνατο αγαπημένου προσώπου;
  • Πρέπει ένα παιδί να παρευρεθεί στην κηδεία;
  • Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του αλλά και να συνεχίσει τη ζωή του;
  • Ποιες αντιδράσεις των παιδιών θα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Βιβλία για παιδιά

Νούλης ο Χημειο-Ανθρωπούλης
Παραμύθι για μικρά παιδιά με καρκίνο
Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν 2000

Ήρωας του βιβλίου είναι ο Νούλης ο Χημειοανθρωπούλης. Η δουλειά του είναι να κυνηγά και να καταστρέφει τα κακά κύτταρα που εξαπλώνονται στο σώμα του παιδιού που είναι άρρωστο. Ο Νούλης, αν και τρανός κυνηγός, έχει ένα μικρό πρόβλημα μυωπίας, γι’ αυτό μερικές φορές καταστρέφει και καλά κύτταρα, όπως αυτά των μαλλιών, με αποτέλεσμα να πέφτουν.

Είναι μια απλή, έξυπνη και παραστατική ιστορία που εξηγεί πώς τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται στο σώμα, πώς λειτουργεί η χημειοθεραπεία και γιατί έχει αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπεία, αλλά και με τα αδέλφια τους, ή ακόμα και με κάθε παιδί που έχει έναν γονιό ή φίλο με καρκίνο.

Τα Δώρα του Κυρ – Μενέλαου
Ένα παραμύθι που μιλάει στα παιδιά για το θάνατο και το θρήνο
Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν 2004

Ένα όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο το οποίο μιλά για τα συναισθήματα που απορρέουν από το θάνατο ενός αγαπημένου. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα δάσος και οι πρωταγωνιστές είναι ζώα.

Ο γεροτυφλοπόντικας, ο κυρ-Μενέλαος, πεθαίνει και τα ζώα του δάσους μάς διηγούνται ποια ταλέντα, γνώσεις και χαρακτηριστικά κληρονόμησαν από τον καλό τους φίλο τον όποίο θυμούνται με αγάπη γιατί τον «κουβαλούν» μέσα τους.

Η ιστορία περιγράφει την πορεία του θρήνου από τη θλίψη και τη μοναξιά στην ανάμνηση και το συνεχιζόμενο δεσμό με αυτόν που έφυγε.

Αφού δεν Υπάρχουν Δράκοι!
Παραμύθι με θέμα τους φόβους μας
Μετάφραση, Επιμέλεια: Δανάη Παπαδάτου 2006

Θωρακισμένοι στις βεβαιότητές μας αδυνατούμε να πιστέψουμε πώς μπορεί να υπάρχουν «δράκοι», όσο κι αν αυτοί μπλέκονται συχνά στα πόδια της καθημερινότητάς μας. Όμως, για τον Βασιλάκη και τις ευαίσθητες κεραίες των παιδιών, ο μικρούλης – αρχικά –  δράκος δεν περνά απαρατήρητος. Αλλά, όταν θα ανακοινώσει στην οικογένειά του – ¬στον κόσμο των ενηλίκων – το πρόβλημα που εντοπίζει, η αντίδραση είναι άμεση και απόλυτη: «αφού δεν υπάρχουν δράκοι!».

Ο Βασιλάκης, κάτω από το βάρος της αυθεντίας των μεγάλων, θα μείνει να παρατηρεί τον δράκο να θεριεύει από ώρα σε ώρα, να δημιουργεί πολλούς μπελάδες στο σπιτικό τους, μέχρι που το ξεθεμελιώνει και το στριφογυρίζει σα φτερό στον άνεμο. Κι είναι σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο που η οικογένεια ξυπνά από το λήθαργο και αναρωτιέται πώς έφτασαν μέχρι εδώ τα πράγματα. Και είναι ο Βασιλάκης που θα πει και πάλι στους γονείς του – και σε όλους μας – πως ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ υπάρχει συχνά ένας δράκος που μπορεί να γίνει τεράστιος αν δεν τον αναγνωρίσουμε κι αν δεν μιλήσουμε ανοιχτά για το πρόβλημα πριν αυτό γιγαντωθεί μέσα μας και δίπλα μας…

Μα που πήγε η Χρυσούλα;
Μια ιστορία για το θάνατο και τη φιλία
Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν 2011

Η Ιόλη και η Χρυσούλα είναι καρδιακές φίλες. Μία μέρα όμως εξαφανίζεται η Χρυσούλα. Είχε έρθει η ώρα της να φύγει από τον κόσμο. Αλλά η Ιόλη δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό και αρχίζει να την γυρεύει παντού.

Με ποιητικό κείμενο και θαυμάσια εικονογράφηση, ο συγγραφέας μας λέει μια ιστορία για το θάνατο και τη φιλία: την ιστορία της Ιόλης που κράτησε για πάντα τη φίλη της Χρυσούλα βαθιά μες στην καρδιά της.

Σχολιάστε