Εισαγωγή στη Μυθοπλασία με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο σε συνεργασία με το σεμινάριο Αφήγηση Ζωής

Εισαγωγή στη Μυθοπλασία με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο

Εισαγωγή στη Μυθοπλασία με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο

Σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια και στα πλαίσαι του σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής«, από τις, και κάθε δεύτερη Δευτέρα από τις 8μμ έως τις 9:30μμ, για 5 συνολικά συναντήσεις, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, μέσω της δημιουργικής γραφής εισάγει τους συμμετέχοντες στη Μυθοπλασία.

Όπως εξηγεί ο ίδιος:

H δημιουργική διαδικασία στα μυστικά της τέχνης της μυθοπλασίας παραμένει ένα μυστήριο. Τουλάχιστον για μένα, ακόμα και μετά από δεκαεπτά δημοσιευμένα έργα μυθοπλασίας.

Ξεκινάμε με την άκρως απαραίτητη διευκρίνηση ότι πρόκειται για απλό σεμινάριο κάποιων ωρών, και όχι για πολυετή μαθήματα δημιουργικής γραφής, πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι στις ΗΠΑ. Και περνάμε στο περιβόητο ερώτημα-κλισέ: διδάσκεται, εντέλει, η λογοτεχνία;

Η απάντησή μου ισχύει τόσο για τα απλά, και κατ’ ουσίαν ενημερωτικά, σεμινάρια, όσο και για την αρτιότερη εκδοχή διδασκαλίας που μπορεί να φανταστεί κανείς. Το αποτέλεσμα του μαθήματος της δημιουργικής γραφής δεν εξαρτάται από τον διδάσκοντα (όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος), αλλά εκατό τοις εκατό από τον μαθητή-διδασκόμενο.

Με άλλα λόγια, κάποιος που είναι ήδη συγγραφέας, που έχει όντως φλέβα, θα εκμεταλλευτεί ακόμη και το όποιο, καλό ή κακό, μάθημα. Οι υπόλοιποι, ούτε θα ωφεληθούν πιθανόν, ούτε όμως θα χάσουν και τίποτα. Ένας αληθινός συγγραφέας δεν κινδυνεύει παρά μόνο από τον ίδιο του τον εαυτό. Κι ούτε καν απ’ αυτόν.

Το σεμινάριο περιστρέφεται γύρω από τα μυστικά της τέχνης της μυθοπλασίας, με την έννοια ότι η δημιουργική διαδικασία παραμένει ένα μυστήριο. Τουλάχιστον για μένα, ακόμα και μετά από δεκαεπτά δημοσιευμένα έργα μυθοπλασίας.

Σκοπός είναι ο σχηματισμός μιας ομάδας, που θα συζητάει και θα θίγει διάφορα θέματα. Οι συμμετέχοντες γράφουν κείμενα, διαβάζουν και κριτικάρουν ο ένας τη δουλειά του άλλου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λειτουργεί και η ανάλυση κειμένων από την παγκόσμια και τη νεοελληνική λογοτεχνία.

Επίσης, στους συμμετέχοντες δίνονται Παραπομπές σε διάφορα κείμενα (δικά μου και άλλων), τα οποία συνήθως σχετίζονται με την ύλη του κάθε μαθήματος. Όπως τους δίνονται και Ασκήσεις, από τις οποίες θα πρέπει να γράψουν μία σε κάθε μάθημα. Τέλος, υπάρχουν και Προτεινόμενα βιβλία, που οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν είτε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είτε μετά το πέρας του. vangelisraptopoulos.wordpress.com

***

Περισσότερα για τη συνεργασία με τον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια:

Σεμινάριο "Αφήγηση Ζωής" της Κρυσταλίας Πατούλη
«H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς, αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την αφηγηθεί» Gabriel García Márquez
Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής, της Κρυσταλίας Πατούλη (δημ/φος – σύμβουλος Ψ.Υ.) και Εισαγωγής στη Μυθοπλασία με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο (συγγραφέα)

«Οι ιστορίες μας γίνονται τόσο πολύ δικό μας κομμάτι ώστε και εμείς δεν τις συνειδητοποιούμε, όπως το ψάρι που ανακαλύπτει το νερό τελευταίο» έχει πει ο Jerome Bruner. Στόχος σε αυτό το σεμινάριο στόχος είναι να ανακαλύψουμε το… νερό. Καθώς οι λέξεις είναι το βασικό υλικό που χτίζουμε τη σχέση μας με την πραγματικότητα, η δύναμη της γραφής γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο αυτογνωσίας και δημιουργικότητας, βασισμένοι στο ό,τι κάνουμε έργο μόνον ότι δεν απωθούμε αλλά και πως ο συγγραφικός μας εαυτός είναι πιο μπροστά από εμάς, διαθέτοντας «πολλές φωνές» (κατά Μ. Μπαχτίν) που συνήθως μοιάζει να αγνοούμε.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου διοργανώνονται λογοτεχνικές συναντήσεις με γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Επί τρία χρόνια σε συνεργασία του σεμιναρίου με χώρους όπως το Μικρό Πολυτεχνείο, το Εργαστήριο διερεύνησης ανθρωπίνων σχέσεων, και σήμερα τον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, κ.ά., έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες εκδηλώσεις με τίτλο «Αφήγηση Έργου – Ζωής», με τους Χρόνη Μίσσιο, Περικλή Κοροβέση, Αγαθή Δημητρούκα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Ελεονώρα Σταθοπούλου, Τασούλα Βερβενιώτη, Γιάννη Μακριδάκη, κλπ.

Για το θεωρητικό κυρίως υπόβαθρο – βιβλιογραφία του σεμιναρίου, έχει πραγματοποιηθεί διάλεξη σε φοιτητές του Παντείου Παν/μίου, μετά από κάλεσμα της συγγραφέως – καθηγήτριας ψυχολογίας, Φωτεινής Τσαλίκογλου.

Το σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής” κλείνει 3 χρόνια με νέες συνεργασίες:

* α) Στο Κέντρο της Αθήνας / 24 Νοεμβρίου 2013:
Ανοιχτή Τέχνη
(τηλ. 210 32 27 188, Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα), για 11 2ωρες συναντήσεις, κάθε Κυριακή 6 με 8μμ.

* β) Στην Πλατεία Αμερικής / 11 Νοεμβρίου 2013:
Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια σε συνεργασία και με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο – για εισαγωγή στη Μυθοπλασία (τηλ. 210 867 365, Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερική), για δυόμιση μήνες(10 – 3ωρες συναντήσεις συνολικά), κάθε Δευτέρα 6μιση με 9μιση – μμ.

* Και γ) στην Αίγινα / 20 Νοεμβρίου 2013
Καλλιτεχνικό στέκι Γράμμα
για 2μιση μήνες (10 3ωρες συναντήσεις), κάθε Τετάρτη 6-9μμ., κιν. 6944203863.

***
Πάντα με επιπλέον “Αφηγήσεις Έργου – Ζωής” – αφιερώματα σε συγγραφείς, ξεκινώντας το νέο κύκλο με την συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, στις 11 Νοεμβρίου 8:30μμ και στις 25 Νοεμβρίου αντίστοιχα με τον συγραφέα Κώστα Μουρσελά.

1η «Αφήγηση Έργου – Ζωής», με την συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη, εξ αφορμής του βιβλίου της "Ηδονή στον κρόταφο", των εκδ. ΚαστανιώτηΦέτος, οι «Αφηγήσεις Έργου – Ζωής», θα ξεκινήσουν με μια βραδιά αφιερωμένη στην συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη, εξ αφορμής ενός από τα πιο αυτοβιογραφικά της βιβλία, με τίτλο  «Ηδονή στον κρόταφο», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη», τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8:30μμ. (Είσοδος ελεύθερη).

Ο Αυγουστίνος από το βιβλιοπωλείο Λεμόνι διαθέτει στις εκδηλώσεις τα βιβλία των προσκεκλημένων.

*Πληροφορίες – επικοινωνία, για το σεμινάριο διάρκειας 2μιση μηνών, που θα ξεκινήσει στις 11/11/13, για 10 – 3ωρες συναντήσεις, και κάθε Δευτέρα 6:30μμ – 9:30μμ, με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο για 5 συναντήσεις, από τις 18/11/2013, και κάθε δεύτερη δευτερα από τις 8μμ έως τις  9:30μμ, στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, τηλ. 21 0867 3655, cpatouli@yahoo.gr, www.afigisizois.wordpress.com

9 thoughts on “Εισαγωγή στη Μυθοπλασία με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο σε συνεργασία με το σεμινάριο Αφήγηση Ζωής

  1. Παράθεμα: Το σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής” γιορτάζει 3 χρόνια με νέες συνεργασίες | Crystalia Patouli -------------

  2. Παράθεμα: Το σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής” κλείνει 3 χρόνια με νέες συνεργασίες | Crystalia Patouli -------------

  3. Παράθεμα: «Λoύλα» είναι μόνο μία. Του Βαγγέλη Ραπτόπουλου | Crystalia Patouli -------------

  4. Παράθεμα: Το σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής” κλείνει 3 χρόνια με νέες συνεργασίες | Crystalia Patouli -------------

  5. Παράθεμα: Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής – Διαγωνισμός στο TVXS | Crystalia Patouli -------------

  6. Παράθεμα: Νέος κύκλος σεμιναρίων “Αφήγηση Ζωής” της Κρυσταλίας Πατούλη | Crystalia Patouli -------------

  7. Παράθεμα: Το σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής” κλείνει 3 χρόνια με νέες συνεργασίες | Crystalia Patouli -------------

  8. Παράθεμα: Νέος κύκλος σεμιναρίων “Αφήγηση Ζωής” της Κρυσταλίας Πατούλη | Crystalia Patouli -------------

  9. Παράθεμα: ΄΄Λίγη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας΄΄ του Βαγγέλη Ραπτόπουλου - Newspolis

Σχολιάστε