Με κρυσταλένια ματιά στη μεγάλη κρίση… Του Δημήτρη Τζανακάκη

Τέσσερα χρόνια κράτησε η δημοσιογραφική έρευνα της Κρυσταλίας Πατούλη για την κρίση που βιώνει τούτη την εποχή η ελληνική κοινωνία, διερεύνησε αίτια, κατέγραψε επιπτώσεις, αναζήτησε προτάσεις, μίλησε με πάνω από 180 ανθρώπους των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, σε πάνω από 280 άρθρα και συνεντεύξεις, κι όλα τούτα με τέχνη και σεβασμό αποτυπώθηκαν σ΄ένα βιβλίο με τίτλο «Η Έρευνα για την κρίση (2010-2014)», που θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Κυριακής στο Ρέθυμνο.

Έχει τις ρίζες της εδώ στο Ρέθυμνο η Κρυσταλία Πατούλη -και το βάθος τους το ψάχνει ακόμα με αγάπη ακούραστη… Ας την γνωρίσουμε καλύτερα:
H Κρυσταλία Πατούλη γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1965, κατάγεται από το Ρέθυμνο και ζει στην Αίγινα. Έχει άλλες δύο μεγαλύτερες αδελφές, και έναν αγαπημένο ανηψιό. Η μητέρα μετά το θάνατό του πατέρα της, το 1969, χωρίς να έχει δυνατότητες επιβίωσης της οικογένειάς της, ζήτησε από το κράτος της χούντας εργασία, λαμβάνοντας ως απάντηση… ένα χαρτί ορφανοτροφείου. Η ίδια αποφάσισε τότε να μην δεχτεί αυτή τη «βοήθεια», αλλά να εργαζεται συνήθως σε πάνω από δύο διαφορετικές δουλειές, για να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά της.

…»Η προγιαγιά μου η Κρυσταλία, -λέει σε μια όμορφη ιστόρηση της η Κρυσταλία,- η μητέρα του παππού μου, ήταν από το Καβούσι του Ρεθύμνου. Κλεφτήκανε με τον προπάππου μου τον Νικολιό -το πιο όμορφο κοπέλι τσι Κρήτη, έτσι τον λέγανε!- και για να γλιτώσουνε από τη βεντέτα ήρθαν στον Πειραιά στα Κρητικά (στον Προφήτη Ηλία στην Καστέλλα) και γέννησαν τον παππού μου τον Γιάννη… Ψάχνω και θέλω να βρω την καταγωγή της πρόγιαγιάς μου και του προπάππου μου, αν ήταν από την Κρήτη ή είχαν έρθει από κάπου αλλού…. Το καλύτερο δώρο που μου έκανε η ζωή, μαζί με το κρυσταλλένιο όνομα της γιαγιάς μου. Η Παναγία η κρυσταλλένια είναι στην Κρήτη στο Λασίθι, κοντά στον Αγιο Νικόλαο, και πήγαινε συχνά ο Καζαντζάκης… Με έχουν καλέσει να πάω, αλλά δεν τα έχω καταφέρει»…

Μα, να επιστρέψουμε στα προεφηβικά χρόνια της… Η Κρυσταλία έκανε πάμπολλες διαφορετικές εργασίες που ξεκίνησε πριν ακόμα ενηλικιωθεί και μέχρι να καταφέρει να εργαστεί πάνω στα δύο αντικείμενα που την ενδιέφεραν, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία.

Μετά από δυσκολία να αποφασίσει ανάμεσα στα δύο, επέλεξε να σπουδάσει Ψυχολογία και να ειδικευτεί στη Συστημική Συμβουλευτική (και δίπλα στην ψυχολόγο Χάρις Κατάκη) σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων, οικογένειας, εργασίας, αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης (Μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμβούλων Ψυχικής Υγείας). Επιπλέον ειδικεύτηκε στο Ψυχόδραμα, όπως και στην πρόληψη-θεραπεία εξαρτήσεων («Θησέας», «Daytop-Iθάκη», 18 Άνω, Παρέμβαση, Ανοιχτή Θεραπευτική κοινότητα «Στροφή» του ΚΕ.Θ.Ε.Α. κ.ά.)

Παράλληλα, όμως, το 1989 τυχαία ξεκίνησε να εργάζεται σε εξειδικευμένο περιοδικό που αρθρογραφούσε ο Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, όπου οι σκέψεις του για την ελευθερία, την αυτονομία και την οικολογία, δεν την άφησαν ανεπηρέαστη (Το πρώτο βήμα για να κατακτήσει κάποιος την προσωπική του ελευθερία είναι να έχει επαφή με τα συναισθήματά του).

Από τότε εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ, κυρίως ως συντάκτις και αρχισυντάκτις (Μέλος της ΕΣΠΗΤ), με πλήθος συνεντεύξεων, αλλά και θεμάτων για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ψυχολογία, όπως και έρευνες ή ρεπορτάζ, κυρίως σε εκδόσεις όπως: Δ.Ο.Λ. ΑΕ, Άρης Τερζόπουλος ΑΕ, Δάφνη Επικοινωνίες ΑΕ, Αττικές Εκδόσεις ΑΕ, Λυμπέρη ΑΕ, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ, Δέσμη Εκδοτική ΑΕ, κ.α., α), σε εξειδικευμένα κυρίως περιοδικά όπως πχ. Κοινωνία και Φύση, Αθηνόραμα, 2Board, Θεσσαλονίκη Confidential, Focus, Prevention, Conde Nast Traveller, Το παιδί μου και εγώ, κ.α., γ), ή σε ένθετα εφημερίδων όπως πχ. Το άλλο Βήμα, 6η Μέρα, κ.ά., αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς ως παραγωγός, αρχισυντάκτις αλλά και ρεπόρτερ, κυρίως σε πολιτιστικά θέματα, και ως ραδιοφωνικός παραγωγός μουσικών εκπομπών.

Τα τελευταία χρόνια ως ανεξάρτητη αρθογράφος, δημοσιεύει συνεντεύξεις και θέματά της κυρίως στον ηλεκτρονικό Τύπο στα πλαίσια της ακτιβιστικής Έρευνας για την κρίση, που την ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, με βάση το ερώτημα «Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;» στο οποίο απάντησαν πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών, και οι απαντήσεις τους δημοσιεύονταν όλο αυτό το διάστημα στο tvxs.gr. Η έρευνα αυτή, εκδόθηκε σεβιβλίο από τις εκδόσεις «Κέδρος» και ειν’ αυτό που παρουσιάζεται την Κυριακή στο Ρέθυμνο.

Συγχρόνως, η Κρυσταλία διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αφήγησης Έργου – Ζωής» στα πλαίσια του σεμιναρίου «Αφήγηση ζωής» που παραδίδει, επίσης από το 2010, το οποίο προτείνει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν, να εκφράσουν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον «συγγραφικό τους εαυτό».
Από μικρή εκτιμούσε την ερασιιτεχνική δημιουργία, όπως και τον εθελοντισμό – ακτιβισμό, με συμμετοχή στα κοινά, αλλά και ως πολιτικό ον συμμετείχε ως μέλος κόμματος της Αριστεράς, από το 1981 έως περίπου το 1987, όπου και διαφοροποιήθηκε από τον κομματικό αγώνα.

Τέλος, με σπουδές στο τραγούδι (στον Γιώργο Γεωργιάδη και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών), εργάστηκε επίσης -αν και περιστασιακά- από το 1983 έως το 2003, με αυστηρή επιλογή συνεργασιών – χώρων – συναυλιών και ρεπερτορίου, στο χώρο της ελληνικής μουσικής, που η ίδια θεωρεί το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο ζωής και την δυνατότερη εμπειρία στη ζωή της, μετά ίσως από εκείνην που απέκτησε εκπαιδευόμενη στις θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης( κι αυτό, διότι η ανεξαρτησία, σε κάθε επίπεδο, είναι το μείζον ζήτημα προς αντιμετώπιση της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο

Μόνο λίγα λόγια απ’ όσα στον πρόλογο του βιβλίου γράφει ο Στέλιος Κούλουγλου παραθέτουμε εδώ: «Η δημοσιογραφική έρευνα που θέτει ουσιαστικά ερωτήματα, ρίχνει τις μάσκες: όχι μόνο των συντηρητικών που δεν κρύβουν τι πιστεύουν, αλλά κυρίως εκείνων των μέσων ενημέρωσης που εξαντλούν την προοδευτικότητα τους στο δήθεν εναλλακτικό life style και σε άσκοπους περιπάτους στο νεκροταφείο της κεντροαριστεράς. Ένα από τα -λίγα- καλά της κρίσης είναι ακριβώς ότι έπεσαν οι μάσκες. Όπως ακριβώς και στον συμβατικό πόλεμο, έτσι και στον οικονομικό που εδώ και 5 χρόνια βιώνουμε, από τις ηθικές αξίες μέχρι τις φιλίες όλα τίθενται σε δοκιμασία και ξεκαθαρίζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πνευματικούς ανθρώπους από τους οποίους η Κρυσταλία ζήτησε συνέντευξη: όσοι είχαν κάτι να πουν δέχθηκαν να μιλήσουν, ξεπερνώντας το σοκ και τον φόβο, που τόσο μεγάλο ρόλο έχουν παίξει στην κοινωνική παράλυση που παρατηρούμε. Οι άλλοι το σκέφτονται ακόμη, αν και με την πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα στη χώρα δεν αποκλείεται να σπεύσουν να προλάβουν, αντιστασιακοί της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο βαγόνι του τρένου της μεγάλης αλλαγής που τόσο χρειάζεται η χώρα».

Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, σημειώνει για το βιβλίο: «Σε προσωπικό επίπεδο η έρευνά της ήταν μια φυγή προς τα εμπρός -που θα έλεγε και ο Σκαρίμπας- η οποία όμως απευθυνόταν προς όλους και μας βοήθησε να καταλάβουμε περισσότερα για το που βρισκόμαστε και που πηγαίνουμε […] Ωστόσο η σημασία του πονήματος αυτού δεν σταματάει εδώ. Η Κρυσταλία ενέγραψε υποθήκες και παρακαταθήκες και για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Η περίοδος αυτή που περνάμε είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει την ιστοριογραφία. Και σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ερευνητής που δεν θα λάβει υπόψη του όλες αυτές τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην Έρευνα για την κρίση 2010-2014 της Κρυσταλίας Πατούλη […]»

Το θέατρο OMMA STUDIO και οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην συζήτηση – παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου και συμβούλου ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλίας Πατούλη: «Η Έρευνα για την κρίση (2010-2014)» την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, 5:30 μ.μ, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων Πανεπιστημίου Κρήτης. -/Νικηφόρου Φωκά 82 (Μακρύ Στενό), Παλιά Πόλη, Κυριακή 18/01/15, 5:30μμ, τηλ.: 6986-878873. Είσοδος ελεύθερη.

Για τα αποτελέσματα της Έρευνας θα μιλήσει η συγγραφέας και οι:
-Αντώνης Διαμαντής: Ηθοποιός-Σκηνοθέτης
-Νέλλη Ψαρρού: Πολιτική Επιστήμονας – Συγγραφέας
Το βιβλιοπωλείο Βιβλιοσκόπιο θα διαθέσει τα βιβλία της έκδοσης

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου θα γίνει επίσης παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο στις 8 μ.μ, στο πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού ΝΥΝ και ΑΕΙ, εκεί, εκτός τη συγγραφέα θα μιλήσουν και οι:
-Αντώνης Διαμαντής: Ηθοποιός-Σκηνοθέτης
-Νέλλυ Κατσαμά: Δημοσιογράφος

Eίναι σημαντικό -ενδεικτικό κι αυτό της ψυχής που έχει η Κρυσταλία- πως τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο «ΚΕΘΕΑ», του κέντρου που συμβάλλει καθοριστικά εδώ και δεκαετίες στην επίλυση κρίσεων προς την ανεξαρτητοποίηση και σ’ ένα ακόμα κέντρο, στη «ΜΕΡΙΜΝΑ» που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απωλειών στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ζωή γεμάτη, σταδιοδρομία ζηλευτή, σκέψη ακτινοβολούσα, ψυχή που επιβεβαιώνει τ’ όνομα της έχει η Κρυσταλία, τι άλλο χρειάζεται ο άνθρωπος για να στερεώνει αφόβητα την ύπαρξη του…

Δημήτρης Τζανακάκης

http://www.goodnet.gr/politismos-trechonta/articles/me-krustalenia-matia-sti-megali-krisi.html

1 thoughts on “Με κρυσταλένια ματιά στη μεγάλη κρίση… Του Δημήτρη Τζανακάκη

  1. Παράθεμα: ΒΙΝΤΕΟ – Εκπομπές – Παρουσίαση / Συζήτηση για τα αποτελέσματα της ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 2010-2014 | Crystalia Patouli --------------

Σχολιάστε