Εν κατακλείδι: Ανατριχιάσαμε

omiros-tou-kratous
[…] Τώρα πια, τα ωραία λόγια της εισαγγελίας και του υπουργείου δικαιοσύνης, που προσπαθούν να μας θαμπώσουν με «εξειδικευμένους επιστήμονες», με «μέριμνα», με «προστασία», με «ελληνικό και διεθνές δίκαιο», με «θεσμοθετημένα όργανα» και κυρίως «ανθρωπιά», μόνο να μας ανατριχιάσουν -για άλλη μια φορά- μπορούν. Και το κατάφεραν. Ανατριχιάσαμε. […]

«Επισημαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση, η εισαγγελία ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου με το περιεχόμενο που δίδεται στον όρο από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, αλλά και με ανθρωπιά»*.

Παίρνουν τις λέξεις και τις κακοποιούν για να μας συγκινήσουν. Ανθρωπιά. Ποιά ανθρωπιά;

Στις 6 το πρωί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της Ρούπα και μπούκαραν. Λες και δεν είχαν τρόπο να το κάνουν αλλιώς. Κατά τα άλλα «μερίμνησαν για το συμφέρον του ανηλίκου».

Και το πήγαν στη ΓΑΔΑ; Και μετά φώναξαν την κοινωνική υπηρεσία να το «συνοδεύσει» στο Παίδων;

Μέρες πριν την είχε καταδώσει αυτός που θα εισπράξει -αν ήδη δεν έχει εισπράξει- το 1 εκατομμύριο ευρώ(σημειωτέον λέγεται πως στη Γερμανία τον τρομοκράτη που σκότωσε τόσους ανθρώπους τον επικήρυξαν μόνο για 100 χιλιάδες ευρώ). Μέρες πριν ήξεραν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Γνώριζαν ότι η Ρούπα έχει εξάχρονο παιδί που μάλιστα γεννήθηκε στη φυλακή.

Και τι έκαναν γι’ αυτό; Οι γείτονες άκουσαν ουρλιαχτά την ώρα της σύλληψης. Οι γείτονες. Από μακρυά. Μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει τι έζησε αυτό το παιδί. Ο Βίκτωρας για την ακρίβεια. Για ποιά ανθρωπιά λοιπόν μιλάνε; Και με ποιό χυδαίο θράσος;

Η Πόλα Ρούπα δεν μπορεί πλέον εφόσον έχει συλληφθεί να φροντίσει το παιδί της, αλλά η ίδια ζήτησε να το δώσουν στη γιαγιά και στη θεία του.

Ας το έδιναν λοιπόν στη γιαγιά και στη θεία του και ας έκαναν παράλληλα και τις έρευνες που πρέπει να γίνουν. Και όταν αποφάσιζαν, από τα πορίσματα των ερευνών, ας έβγαζαν επίσημη απόφαση για την επιμέλειά του. Αυτό ίσως θα εμπεριείχε κάποιο ίχνος ανθρωπιάς. Τώρα μόνο υποκρισία.

Και θα μπορούσαμε να πειστούμε γι’ αυτό το ίχνος, αν είχαν φροντίσει η σύλληψη να μη γίνει με αυτόν τον τρόπο και μπροστά στα μάτια αυτού του παιδιού. Και τους ειδικούς να μην τους υποτιμούν μόνο για τα ύστερα, ή για ό,τι συμφέρει τα «θεσμοθετημένα όργανα»(αν θυμάμαι καλά το παιδί του Κουφοντίνα το έδωσαν  αμέσως στον παππού του και το παιδί του Τσοχατζόπουλου στη γιαγιά του, όπως ήθελε η μητέρα του) , αλλά πρώτα απ’ όλα για να προλαμβάνουν και να περισώζουν την όποια «ανθρωπιά» μπορεί να προσφέρει ένα κράτος.

[…] Όσο για την «φροντίδα» κανένας πραγματικά ειδικός στη ψυχική υγεία δε θα άφηνε ένα παιδάκι που έχει υποστεί τέτοιο σοκ χωρίς οικεία πρόσωπα αδιαλείπτως. Κάθε ώρα που περνά η ζημιά μεγαλώνει. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη γι αυτό; […] Αγγελική Σωτηροπούλου: 14,5 χρόνια μετά – Από το κακό στο χειρότερο

[…] Όταν φτάσαμε στην ασφάλεια, πήραν το παιδί μου μακριά μου. Η βίαιη απομάκρυνση ανηλίκου από τη μάνα του είναι αρπαγή. Το παιδί μας, παρά τις επίμονες προσπάθειες που έκανα, δεν μπόρεσα να το δω και, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου, κανείς δε γνώριζε πού βρίσκεται. Το παιδί μας είναι όμηρος στα χέρια του κράτους. Είναι ένας αιχμάλωτος του κοινωνικού και ταξικού πολέμου. Αρνούνται να τον δώσουν σε συγγενικά πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.[…] Μπροστά σ’ αυτόν τον πόλεμο έχει μπει η εισαγγελέας ανηλίκων, Νικολού, η οποία δηλώνει πως απαγορεύει σε οποιονδήποτε να έρθει σε επαφή με το παιδί. Δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από απαγωγή και ομηρία ανηλίκου. Πρόκειται για την πιο ποταπή πράξη σ’ αυτόν τον πόλεμο. Από χθες, 5 Ιανουαρίου, έχω ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας, προκειμένου να σπάσει άμεσα το καθεστώς αιχμαλωσίας του γιου μας και να δοθεί στα συγγενικά μας πρόσωπα. Είμαι επαναστάτρια και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Τρομοκράτες, εγκληματίες, ληστές είναι όσοι απαρτίζουν την οικονομική και πολιτική ζωή. Είναι οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις που, μέσα από τα μνημόνια, διεξάγουν την πιο βίαιη, την πιο αποτρόπαιη επίθεση ενάντια στην κοινωνική βάση, στο όνομα της “διεξόδου από την κρίση”. Τρομοκράτης, εγκληματίας, ληστής είναι το κράτος και το κεφάλαιο. […] : Ανακοίνωση της Πόλας Ρούπα

Τώρα πια, οι ανακοινώσεις της εισαγγελίας και του υπουργείου δικαιοσύνης, που προσπαθούν να μας θαμπώσουν με «εξειδικευμένους επιστήμονες», με «μέριμνα», με «προστασία», με «ελληνικό και διεθνές δίκαιο», με «θεσμοθετημένα όργανα» και κυρίως «ανθρωπιά», μόνο να μας ανατριχιάσουν -για άλλη μια φορά- μπορούν. Και το κατάφεραν.

Εν κατακλείδι: Ανατριχιάσαμε.

» ..Το ζήτημα της ακούσιας  νοσηλείας  ρυθμίζεται από έτερο νομοθέτημα (άρθρα 95 και 96 ν.2071/1992) υπόκειται  σε πρόσθετες εγγύησεις ιδίως όσον αφορά ανηλίκους  και απαιτεί σε κάθε  περίπτωση τη σύμφωνη έγγραφη γνώμη δύο ψυχιάτρων άνευ της οποίας ο εισαγγελέας δεν δύναται να διατάξει τον εγκλεισμό .
 Ακόμη  και η εισαγωγή για απλή εξέταση  απαιτεί την ύπαρξη στοιχείων  που να τεκμηριώνουν το ενδεχόμενο ψυχικής  νόσου τα οποία  συνήθως υποβάλλονται στον εισαγγελέα μαζί με τη σχετική αίτηση.
 Συμπερασματικώς η μεταχείριση που επεφυλάχθη στον ανήλικο είναι προδήλως παράνομη και δη αξιόποινη  αφού αναμφιβόλως  επάγεται ψυχική βλάβη  ,ενώ συγχρόνως αποστερείται ο ανήλικος την προσωπική του ελευθερία και τις  φροντίδες των οικείων του χωρίς νόμιμο λόγο […]
Προδήλως εφόσον δεν έχει τηρηθεί η επιβαλλόμενη διαδικασία για την αφαίρεση της άσκησης της επιμέλειας έχει διαπραχθεί από μέρους του εκδόσαντος τη σχετική διάταξη παράβαση καθήκοντος (259ΠΚ), η δε τοποθέτηση του ανηλίκου στο ψυχιατρείο και η απομάκρυνση από τα πρόσωπα που δυνάμει του νόμου ασκούν την επιμελειά του αποτελεί το ποινικό αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου (ΠΚ 324) .. » Σάββας Ε. Ιωακειμίδης, Δικηγόρος Αθηνών – Μ.Δ. Ποινικού Δικαιου –Υπ.Δ.Ν. – » Το αποτρόπαιον πρόσωπο μίας πολιτείας σε παρακμή»


Εσχάτως να μην ξεχάσω να ρωτήσω και κάτι εδώ που φτάσαμε: Την κα.Νικολού(εισαγγελέας που έκλεισε το παιδί της Ρούπα στη Ψυχιατρική Μονάδα του νοσοκομείου Παίδων) και όλους τους άλλους που εμπλέκονται στην υπόθεση και βγάζουν όλες αυτές τις ανατριχιαστικές ανακοινώσεις, τους έχει κοιτάξει κάποιος ψυχίατρος;


ΥΓ.1.α.: Προσυπογράφω: […] Η κοινωνική μέριμνα οφείλει να προστατεύει τη μητρότητα και να λειτουργεί με μόνο γνώμονα τις αναγκες ενός παιδιού. Σοβαρές δεοντολογικές και επιστημονικές ενστάσεις δημιουργούνται σε σχέση με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η κράτηση του παιδιού και τη συνεργασία των συναδέλφων που την υλοποίησαν[…] ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ 6ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ:

«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, από την 5η Γενάρη και έπειτα εγείρονται πολύ σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με την επιλογή της κράτησης και στη συνέχεια τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος της επιμέλειας του 6χρονου γιου της και γιου του φυλακισμένου συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη.

Πιο αναλυτικά, το παιδί όντας παρόν κατά τη διάρκεια της σύλληψης της μητέρας του και αφού την αποχωρίστηκε απότομα, κρατήθηκε αρχικά από τη αστυνομία και μετά φρουρούμενο στη κλειστή παιδοψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Παίδων, αποστερούμενο της επικοινωνίας με τη μητέρα του και χωρίς να του επιτρέπεται, παρα μόνο ως αποτέλέσμα κοινωνικής πίεσης μία μέρα μετά και για μικρό χρονικό διάστημα η επικοινωνία του με τους στενούς συγγενεις του.
Σε μια τόσο δύσκολή για τον παιδικό ψυχισμό συνθήκη, η εισαγγελέας ανηλίκων έκρινε σκόπιμο το παδί να κρατηθεί σε νοσοκομειακό χώρο, παρότι οι στενοί συγγενείς του ζήτησαν από την πρώτη στιγμή την επιμέλεια του παιδιού, με τη συγκατάθεση των γονέων.
Το θεμελιακό δικαίωμα του παιδιού για επικοινωνία με τη μητέρα του, η δυνατότητα να μιληθεί η συνθήκη και η μετάβαση από το πρόσωπο με το οποίο το παιδί έχει τον στενότερο δεσμό, απαγορεύτηκαν και καταστρατηγήθηκαν αυθαίρετα -χωρίς καν νομικό προκάλυμα-. Οι στενοί συγγενείς είθισται να είναι οι πλέον κατάλληλοι, τόσο σε αυτή όσο και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συναισθηματικής πλαισίωσης ενός παιδιού. Σε σχέση με το επιχείρημα που προβάλλεται στα ΜΜΕ ότι οι συγγενεις δεν ήταν οικεία πρόσωπα για το παιδί, τόσο η ερευνητική, όσο και η κλινική εμπειρία καταδεικνύει ότι οι στενοί συγγενείς ακόμα και όταν δεν είναι φυσικά παρόντες, κατέχουν μια σημαντική θέση στη συναισθηματική ζωή του παιδιού, μέσα από τις αφηγήσεις των γονέων.
Η κοινωνική μέριμνα οφείλει να προστατεύει τη μητρότητα και να λειτουργεί με μόνο γνώμονα τις ανάγκες ενός παιδιού. Σοβαρές δεοντολογικές και επιστημονικές ενστάσεις δημιουργούνται σε σχέση με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η κράτηση του παιδιού και τη συνεργασία των συναδέλφων που την υλοποίησαν.
Ως κλινικοί θεραπευτές παιδιών και παιδαγωγοί:
Παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία αυτές τις εξελίξεις οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά και παρακωλύουν τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και προκαλούν το κοινωνικό θυμικό.
Απαιτούμε την άμεση συμμόρφωση της πολιτείας και παντός υπευθύνου στις θεμελιώδεις αρχές προστασίας δικαωμάτων του παιδιού και των γονέων.
Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα επικοινωνίας του παιδιού με τους γονείς του.
Να δοθεί άμεσα η επιμέλεια του στους στενούς συγγενείς.
Να πάψει η τιμωρητική του κράτηση σε κλειστή παιδοψυχιατρική πτέρυγα βαρέων παιδοψυχιατρικών περιστατικών […]»
ΥΓ.1.δ.: Προσυπογράφω επίσης:  Sofia Lampiki: [«Κακοποίηση», «να μην έκαναν παιδιά», » παράπλευρη απώλεια το παιδί», «κάνανε τη τρίχα τριχιά οι δήθεν ευαίσθητοι», «εσύ μη μιλάς δεν έχεις παιδί», «παιδιά πρέπει να κάνουν όσοι τα μεγαλώνουν σωστά», «ψυχίατροι πρέπει να ελέγχουν παιδιά τρομοκρατών». Βρώμισε κουραδίλα το διαδίκτυο και δέκα άνθρωποι να ουρλιάζουν για το αυτονόητο ότι το παιδί δεν είναι λάφυρο του κράτους.  Η Κρίση έβγαλε όλη τη μπόχα στην επιφάνεια, και έδειξε τί κάνει κάποιος όταν πάρει την εξουσία. Να μαθαίνετε και να θυμάστε.]
ΥΓ.1.γ.: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.)

ΥΓ.2: «Μετά την αρπαγή του από την μητέρα του, μετά την απομόνωσή του από τους γονείς και τους συγγενείς του, μετά την απαγόρευση οποιουδήποτε να έρθει σε επαφή μαζί του (ακόμα και από παιδοψυχολόγο που έχουμε εμείς διορίσει να το επισκεφθεί), σειρά έχει η οργανωμένη προσπάθεια αποδιοργάνωσης της προσωπικότητας του παιδιού μας. «:  Δήλωση Πουλάς Ρουπα Νίκου Μαζιωτη

ΥΓ.3: Επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στο Νοσοκομείο Παίδων – «Είναι πλέον σαφές ότι το 6χρονο παιδί κρατείται»

ΥΓ.4: «Αγαπητοί μας,
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος σε δημοσιεύματα και ρεπορτάζ εκπομπών για το θέμα του ανήλικου τέκνου της Πόλας Ρούπα.
Πέρα από κάθε πολιτική ή φιλοσοφική πεποίθηση και ιδεολογία, εμπλέκεται ένα αθώο ανήλικο παιδί σ’ ένα κυκλώνα ερωτημάτων για το που βρίσκεται ή τι πρέπει να γίνει.
Είναι το τραγικό πρόσωπο μιας δύσκολης κατάστασης και οφείλουμε να σεβαστούμε την αξιοπρέπειά του και να ενσκήψουμε στο θέμα με ευαισθησία.
Σήμερα, που είναι και η Μεγάλη Εορτή των Φώτων, φρονούμε πως πρέπει με ψυχραιμία και φωτισμό, να προστατέψουμε το παιδί, για να μην τραυματιστεί ψυχολογικά και αν μην στιγματιστεί, αλλά να ζήσει στο πλησιέστερο συγγενικό του πρόσωπο με ασφάλεια και την απαραίτητη ψυχολογική και κοινωνική βοήθεια, για να περάσει όσο γίνεται «αναίμακτα» την όλη κατάσταση.
Εμείς ως Κιβωτός του Κόσμου, δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα στο παιδί για ότι χρειασθεί με ευαισθησία και αγάπη.
Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου» ΚΥΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΥΓ.5: Η βαθύτερη έκκληση κάθε απεργού πείνας

ΥΓ.6: Έγραψε -απευθυνόμενη στον Μαζιώτη- η Ntina Mpatzia: «Ο γιος ΣΟΥ; Δεν είναι γιος ΣΟΥ μ@λ@κ@. Είναι ένα αυτόνομο, ανήλικο, μέλος της κοινωνίας μας. Ένα απροστάτευτο ανήλικο που το γέννησες και το άφησες να μεγαλώνει σε επικίνδυνες συνθήκες. Και χρέος όλων μας είναι να προστατευθεί. Οταν θα βεβαιωθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό θα το μάθεις. «Επαναστάτες» σκ… «. Κατόπιν της κατακραυγής που εισέπραξε, διέγραψε την ανάρτηση από το φ/β. Όμως, πόσο αυτή η άποψη διαφέρει από τις πρακτικές του κράτους και στο δια ταύτα;

Παραπομπή:
*Η ανακοίνωση της εισαγγελίας:

«Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης περίπτωσης έγινε με ίδια κριτήρια όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση. Συγκεκριμένα, η προσωρινή άσκηση της επιμέλειας ανατέθηκε σε κοινωνική υπηρεσία νοσοκομείου Παίδων
, αμέσως μετά τη σύλληψη της μητέρας του, περί την 15.00 ώρα της 5-1-2017

Από την πρώτη στιγμή το παιδί συνόδευε ειδικός ψυχολόγος καθώς και η ίδια η εισαγγελέας Ανηλίκων.

Έχει υποβληθεί αίτηση από την μητέρα και την αδελφή της ανωτέρω κρατουμένους με την οποία ζητούν να αναλάβουν αυτές την προσωρινή επιμέλεια του ανηλίκου.

Η αίτηση αυτή εξετάζεται και θα κριθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής έρευνας όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που για κάποιο λόγο είναι αδύνατη η άσκηση της γονικής μέριμνας από τους γονείς.

Παράλληλα έχει χορηγηθεί άδεια επικοινωνίας στις αιτούσες με το ανήλικο τέκνο.

Επισημαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση, η εισαγγελία ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου με το περιεχόμενο που δίδεται στον όρο από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, αλλά και με ανθρωπιά».

Η ανακοίνωση υπουργείου δικαιοσύνης (εδώ οι σχετικές εξελίξεις):

Σε σχέση με ψευδείς και ανεύθυνες αναφορές για την τύχη εξάχρονου παιδιού συλληφθείσας, γίνεται γνωστό ότι κανένα παιδί ούτε συνελήφθη, ούτε κρατήθηκε ουδέποτε. Αντίθετα τέθηκε σε προστασία, μέχρι την οριστική ανάθεση της επιμέλειάς του, και παρακολουθείται από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ήδη διευθετείται το ζήτημα της σταθερής επικοινωνίας του παιδιού με τους στενούς συγγενείς του. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα κρίνουν τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως γίνεται σε κάθε όμοια περίπτωση.


Δήλωση αλληλεγγύης από τις κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού:

«Δεν θα ανεχθούμε τον διεστραμμένο κρατικό μηχανισμό που απαγάγει και φυλακίζει 6χρονα παιδιά! Ως κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού , αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας κατά το βραδινό κλείσιμο για δύο ώρες από σήμερα και έως ότου σταματήσει η ομηρία του 6χρόνου παιδιού και δοθεί στην οικογένειά του. Είμαστε αλληλέγγυες στην απεργό πείνας και δίψας Πόλα Ρούπα ως κρατούμενες, ως μανάδες, ως Άνθρωποι. Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού»

1 thoughts on “Εν κατακλείδι: Ανατριχιάσαμε

Σχολιάστε