Άντε λοιπόν, βοήθειά μας!

b1-e1458672589839

[…] Και μετά θέλετε να μας πείσετε, πως ενδιαφέρεστε πραγματικά να λύσετε το γρίφο της τρομοκρατίας, του φασισμού, του φανατισμού, και του ISIS.  Άιντε λοιπόν, βοήθειά μας! […]

«Εκδικούνται τις δυτικές αξίες. Είναι απέναντι, είναι σαν να κάνουν πόλεμο στις δυτικές αξίες […] Είναι παιδιά περιθωριοποιημένα και βρίσκουν νόημα στη ζωή τους μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία, στο να πολεμήσουνε τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, μέσα από το φανατικό Ισλάμ […] Είναι πεπεισμένοι ότι τους αγαπάει ο αρχηγός τους γιατί τον υπακούουν απόλυτα. Μέχρι να θυσιάσουν και τη ζωή τους. Η ζωή τους, είναι λεπτομέρεια. Προτεραιότητα είναι το να τους αγαπάει κάποιος» Κώστας Νασίκας

Διάφοροι σήμερα προσπαθούν να λύσουν το γρίφο για το πως θα αντιμετωπιστεί ο ISIS αλλά και οι ακροδεξιοί και ρατσιστές που αρχίζουν να παίρνουν κεφάλι σε ΕΕ και Αμερική.

Φοβούνται για το μέλλον της Ευρώπης, αναρωτιούνται πως θα είναι το μέλλον μας μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Και είναι η πρώτη φορά που μιλάνε ανοιχτά για πόλεμο.

22/3/16 – ISIS: «Να περιμένετε κι άλλες βόμβες κι άλλους νεκρούς. Σύντομα και στη Γερμανία. Τι χαρά να εκρήγνυται το κεφάλι ενός άπιστου. Μετά τις βόμβες, να περιμένετε τους στρατιώτες μας με τα καλάσνικοφ. Να περιμένετε κι άλλους νεκρούς. Εσείς βομβαρδίζετε την Ανατολή, εμείς βομβαρδίζουμε τη Δύση».
10/06/12 – Δ. Γαλάνη: «Ζούμε σε πόλεμο και πρέπει να ενωθούμε […] Επιμένω, ζούμε σε πόλεμο. Κανονικό παγκόσμιο πόλεμο, που ανάλογα με την αντοχή του το κάθε κράτος, πορεύεται» – Απόσπασμα από την Έρευνα για την Κρίση (2010-2014)«, Εκδόσεις Κέδρος.

Τι δημιουργεί τον κάθε είδους φανατισμό που πάει μαζί με τον ρατσισμό; Τι δημιουργεί το μίσος και το δογματισμό; Τι δημιουργεί την ανάγκη σε έναν άνθρωπο να γίνει δογματικός, ρατσιστής, φασίστας, να μισεί τους αντιπάλους και πάντα να κακοποιεί και να εκμεταλλεύεται;

Το είδαμε το πρόσωπο του φανατισμού και του ρατσισμού ακόμα και με τους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων τις προηγούμενες μέρες που ούρησαν πάνω σε μια ζητιάνα. Δεν χρειάζεται να γίνει τρομοκρατικό χτύπημα για να καταλάβουμε.

Γιατί λοιπόν όλοι αυτοί οι κύριοι και κυρίες αναρωτιούνται ακόμα τι πρέπει να κάνουμε για να εξαλείψουμε το φανατισμό, το φασισμό και το ρατσισμό;

Δεν ρωτήσανε ποτέ κανέναν γονιό κάποιου από αυτούς τους φανατικούς; Δεν βρήκανε ποτέ κανέναν δάσκαλο κάποιου τζιχαντιστή που ήδη πιάσανε, ή κάποιου φασίστα;

Γιατί πολίτες της Γαλλίας και του Βελγίου, δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, δεν μπόρεσαν να ενσωματωθούν μέσα στις κοινωνίες που μεγάλωσαν, και εύκολα προσηλυτίστηκαν από τον ISIS;

Γιατί πολίτες της Γερμανίας και της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια τα αποτελέσματα του φασισμού, συνεχίζουν να τον φαντασιώνουν στα όνειρά τους;

Γιατί η Ευρώπη αρνείται να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του ISIS, παρόλο που είναι η μόνη που τον πολεμάει στη Συρία; Ποιοί τους πούλαγαν όπλα; Ποιοί προκαλούν και ποιοί συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στους πολέμους;

Φωτογραφία του Soloup Soloup.

«Ζούμε σ’ ένα σύστημα ανήθικο, παράλογο, αφύσικο και παραπλανητικό […] για πρώτη φορά, ίσως, στην ιστορία του κόσμου, είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη της συνεργασίας των λαών σ’ ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο θα φέρει την αλλαγή […] δεν αρκεί, απλώς, να θέλουμε μια άλλη ζωή, πρέπει να την κατακτήσουμε!» Χρόνης Μίσσιος

Κλείνουν τα αυτιά, τα μάτια, τα σύνορα. Μιλάνε την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής βλέποντας μόνο τις κορυφές των παγόβουνων, ενώ από μέσα τα ηφαίστεια βράζουν. Κι όταν εκραγούν, συνεχίζουν τα ίδια.

Δεν ρωτάνε επιπλέον, κανέναν ψυχολόγο, κανέναν ανθρωπολόγο, κανέναν κοινωνιολόγο, κάνεναν εκπαιδευτικό, κανέναν γονιό. Μόνο τους συμβούλους τους ρωτάνε, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τι ομιλίες και τι θέση θα πάρει το κόμμα τους, για να μαζέψει κι άλλους ψηφοφόρους.

«Τα συναισθήματα ενοχής και αθωότητας είναι πρωταρχικά κοινωνικά φαινόμενα, που δεν μας προσανατολίζουν αναγκαστικά προς υψηλότερες ηθικές αξίες. Αντίθετα, με το να μας δένουν τόσο ισχυρά με τις ομάδες, που είναι αναγκαίες για την επιβίωσή μας, τα συναισθήματά μας ενοχής ή αθωότητας συχνά μας τυφλώνουν ως προς το τι είναι ΚΑΛΟ και τι ΚΑΚΟ. Mια καθαρή ή ένοχη συνείδηση έχει πολύ λίγο να κάνει με το καλό ή το κακό. Οι χειρότερες αγριότητες και αδικίες έχουν διαπραχθεί με καθαρή συνείδηση, ενώ νοιώθουμε κάπως ένοχοι κάνοντας καλό, όταν παρεκκλίνει από αυτό που οι άλλοι περιμένουν από εμάς. Ονομάζουμε τη συνείδηση εκείνη, που βιώνουμε ως αθωότητα, προσωπική συνείδηση». Μπερτ Χέλινγκερ

Αλλά ο φανατισμός, ο ρατσισμός και ο φασισμός, είναι τα τρία κακά της μοίρας μας, από τότε που γεννιόμαστε. Από το ίδιο το σπίτι μας μπαίνουν οι βάσεις, και μετά αυτές συρρικνώνονται ή γιγαντώνονται ανάλογα, μέσα στο σχολείο και αργότερα μέσα στην κοινωνία.

Όταν κάποιος είναι αποκλεισμένος κοινωνικά, είτε από φτώχεια, είτε από έλλειψη μόρφωσης, είτε από ρατσισμό, και παράλληλα, π.χ. μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είχε απαρνηθεί την καταγωγή της, τα ήθη και τα έθιμά της, για να ενσωματωθεί μέσα σε ένα ξένο κράτος, και συγχρόνως οι ίδιοι αυτοί γονείς ποτέ δεν τον κατάλαβαν, και ακόμα χειρότερα μπορεί να μην είχε καθόλου γονείς κοντά του και να μεγάλωσε σε ιδρύματα, ή με ανάδοχες οικογένειες, τι ακριβώς περιμένουμε να γίνει -το πιθανότερο- αυτός ο άνθρωπος;

Αν συνάντησε τυχαία κάποιον να τον καταλάβει, και να μπορέσει να μοιραστεί τα βιώματά του, καλώς. Αν δεν συνάντησε όμως; Τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει φανατικός κάτι, φανατικός οτιδήποτε:

«Μπορεί κάποιος να γίνει βίαιος και εγκληματίας επειδή δεν τον καταλάβαμε, δεν τον πλησιάσαμε σαν άνθρωπο για να καταλάβουμε τι ζει. Έτσι γίνεται εγκληματίας […] ένα άτομο αν δεν μπορέσει να μοιραστεί το βίωμά του, χάνει την ανθρώπινή του διάσταση και δεν μπορεί να ζήσει». Κώστας Νασίκας

Μπορείτε να δείτε και καμιά ταινία, επίσης. Όπως εκείνη την ταινία που μιλάει για τα δύο αδέλφια που γίνονται βομβιστές αυτοκτονίας. Δυο αδέλφια. Σας θυμίζει τίποτε; Υπάρχουν λοιπόν, ακόμα και ταινίες και ντοκιμαντέρ για το πως γεννιέται ο φασισμός, η βία, το μίσος, και οι τζιχαντιστές. Ο κόσμος τό ‘χει τούμπανο, κι εσείς κρυφό καμάρι.

Κι αν βαριέστε να ασχοληθείτε με ταινίες ή να συμβουλευτείτε κανέναν άλλον εκτός από ανθρώπους με την δική σας ειδικότητα, αναρωτηθείτε, μήπως αυτό δεν είναι ρατσισμός; Να βλέπουμε τον κόσμο μόνο με τον τρόπο που μάθαμε από την ειδικότητα που πήραμε στο Πανεπιστήμιο;

Γκρεμίστε τους όποιους φράχτες. Είναι το πρώτο βήμα για να καταλάβετε, από τη μιά, πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθεί κάποιος φανατικός από τις θέσεις του, και από την άλλη, τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Και μόλις το καταλάβετε αυτό εμπειρικά κι όχι μόνο εγκεφαλικά, τότε ίσως υπάρχει κάποια ελπίδα να σας έρθει κάποια ιδέα, όχι για το πως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του σύγχρονου πολέμου, που λέγεται τζιχαντισμός, φασισμός και φανατισμός, που εμείς οι ίδιοι γεννήσαμε και εκθρέψαμε, με πολλούς τρόπους, και τώρα υποκρινόμαστε τάχα ότι δεν ξέραμε, δεν είδαμε δεν καταλάβαμε, αλλά για το πως να αντιμετωπίσουμε κυρίως τις αιτίες του.

Τέλος, ξαναδείτε και το βίντεο της μητέρας του Παύλου Φύσσα, που ο φασίστας δολοφόνος του παιδιού τους, βρίσκεται έξω από τη φυλακή. Διότι, αστυνόμευση, κλειστά σύνορα, στρατοκρατούμενες πόλεις, και ότι άλλο, χωρίς ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, δεν έχουν καμία ελπίδα, να αποτρέψουν ούτε μια τρίχα από τον φανατισμό, από τον ρατσισμό, από τον φασισμό, και από τον τζιχαντισμό.

Και Δικαιοσύνη, με καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων π.χ. των προσφύγων, και όχι μόνο, με εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά, και όλο και περισσότερες δημοκρατικές εκπτώσεις υπέρ αυτής της δήθεν ασφάλειας, δεν νοείται.

1479514_248817518786916_4689391934728030150_nΓιατί κανένας δεν βρέθηκε να σηκώσει αυτά τα παιδιά από κάτω, για να μην πούμε γι’ αυτούς που τα ανάγκασαν να πέσουν κάτω, και τώρα αυτοί οι ίδιοι, θέλουν να μας πείσουν ότι τους ενδιαφέρει η δημοκρατία, άρα τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα; Δημοκρατία γι’ αυτούς είναι μόνο ό,τι προάγει τα καπιταλιστικά τους συμφέροντα και τίποτα άλλο.

Όλα αυτά προϋποθέτουν λοιπόν και Παιδεία. Κι εδώ γελάμε ελεύθερα. Διότι τουλάχιστον στην Ελλάδα, οι εκπαιδευτικοί είναι λιγότεροι από τους παππάδες, οι οποίοι είναι περισσότεροι και από τους γιατρούς και από τους δικαστικούς (ας μην μιλήσουμε για τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ψυχολόγους και τους κοινωνιολόγους, και όλους τους άλλους επιστήμονες που έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή).

Και μετά θέλετε να μας πείσετε, πως ενδιαφέρεστε πραγματικά να λύσετε το γρίφο της τρομοκρατίας, του φασισμού, του φανατισμού, και του ISIS.  Άιντε λοιπόν, βοήθειά μας!

ΥΓ. Πήγανε να κλάψουν με ρεσώ για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βέλγιο, στην πλατεία Χρηματιστηρίου… Βοήθειά μας, δις.

ΥΓ2.Στις ειδήσεις του Alpha TV το μήνυμα του προσφυγόπουλου από την Ελλάδα: «Sorry for Brussels«, το μετέφρασαν: «Συγγνώμη για τις Βρυξέλλες», αντί για το σωστό: «Λυπούμαστε για τις Βρυξέλλες». Βοήθειά μας, τρις.

ΥΓ.3. Σήμερα στον ΣΚΑΪ σε ενημερωτικό υποτίθεται βίντεο, χαρακτήριζαν με προσβλητικά επίθετα δηλώσεις υπουργού, λες και έγραφαν άρθρο άποψης σε κάποια κίτρινη φυλλάδα. Αυτό δεν είναι ενημέρωση, ούτε δημοσιογραφία. Και δεν είδα κανέναν να κόπτεται. Βολεύονται και τους συμφέρει όσοι δεν είναι στην κυβέρνηση, αλλά δεν καταλαβαίνουν το κακό που δημιουργούν, και θα το βρουν μπροστά τους. Και σημειωτέον δεν είμαι της κυβέρνησης. Βοήθειά μας, λοιπόν, και τετράκις.

Δείτε επίσης:

2 thoughts on “Άντε λοιπόν, βοήθειά μας!

  1. Παράθεμα: Βαθύ Κόκκινο | Άντε λοιπόν, βοήθειά μας!

Σχολιάστε