Σ’ εσένα Έλληνα που νομίζεις ότι έχεις την πολυτέλεια να είσαι «αναποφάσιστος»

Έλληνα, το 2009 σ’ εξαπάτησαν με το «έχουμε λεφτά» και σε παρέδωσαν στο σουλτάνο των Βρυξελλών και στους τοκογλύφους των ΗΠΑ. Το 2012, σ’ εξαπάτησαν υποσχόμενοι ότι θ’ αντισταθούν στον σουλτάνο των Βρυξελλών και στους τοκογλύφους των ΗΠΑ. Δε γίνεται όμως να σ’ εξαπατήσουν και τώρα. Γιατί, υποτίθεται, τώρα ξέρεις, έστω κι αν, μέσα στην απαιδευσία, στη φτώχεια, στην παραπληροφόρηση και στην κατατρομοκράτηση όπου σ’ έχουν κλεισμένο, είναι δύσκολο να ξέρεις.

Όμως απευθύνομαι σ’ εσένα Έλληνα που νομίζεις ότι έχεις την πολυτέλεια να είσαι «αναποφάσιστος».

Θα πρέπει να σ’ έχουν κάμει ανάλγητο σαν τον εαυτό τους για να μη σε νοιάζει που το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού, βρίσκεται στην πλήρη φτώχεια, αυτοεξορίζεται, αυτοκτονεί, αργοπεθαίνει, εξοντώνεται.

Θα πρέπει να σ’ έχουν κάνει προδότη σαν τον εαυτό τους για να μη σε νοιάζει που το άλλο τρίτο του ελληνικού πληθυσμού, εξευτελίζεται μέσα στην ανεργία, ή κάτω από τον τρόμο του αδίστακτου πλέον εργοδότη.

Ναι, υπάρχει και το άλλο τρίτο του πληθυσμού, το τελευταίο, το οποίο, είτε γιατί μισθοδοτείται από το δημόσιο, είτε γιατί έβαλε το δαχτυλό του στα σκατά της συνενοχής, ζει, από ανέτως έως υπερπλουσίως. Και είναι σ’ αυτούς που ανήκεις εσύ ο αναποφάσιστος. Όμως θα ήσουν αναποφάσιστος αν είχες ολοκάθαρη συνείδηση; Θα ήσουν αναποφάσιστος αν είχες όντως την μεγαλύτερη πνευματική αρετή να έρχεσαι στη θέση του άλλου και να γνωρίζεις ότι κατά βάθος είσαι ήδη αυτός ο άλλος; Θα ήσουν αναποφάσιστος αν επρόκειτο για το παιδί σου που πεθαίνει; Αν το παιδί σου χρειαζόταν επειγόντως γιατρό, θα έδινες στον εαυτό σου την πολυτέλεια να είσαι αναποφάσιστος; Γιάννης Υφαντής

(*ποιητής – www.yfantis.gr/ )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s