Αναρωτιέμαι πλέον καμιά φορά που ξαναπάω σε τράπεζα

Θυμήθηκα πάλι, όταν προ κρίσης είχα φτάσει στο γκισέ μιας τράπεζας για μία κατάθεση που δεν γινόταν από ΑΤΜ, και για πρώτη φορά μου ζήτησαν να πληρώσω υποχρεωτικά 1μιση ευρώ περίπου αν θυμάμαι καλά, για να μπορέσω να την κάνω.

Για δευτερόλεπτα έμεινα με το στόμα ανοιχτό μέχρι να το συνειδητοποιήσω. Δεν είχα διαβάσει κανένα άρθρο που να καταγγέλλει τη διαδικασία, ούτε γνώριζα τους νόμους και τα παραθυράκια, που τους έδιναν το «δικαίωμα» να απαιτούν χρήματα από τον κόσμο για μία κατάθεση.

Από ένστικτο και μόνο, άρχισα να τους λέω ότι είναι κλέφτες και νταβατζήδες, που υφαρπάζουν παράνομα τα λεφτά των ανθρώπων, κι αυτό έκανα και μετά, όταν ενημερώθηκα, και ασταμάτητα, κάθε φορά που ήμουν αναγκασμένη να κάνω μία κατάθεση για να τους πληρώσω από πάνω.

Όμως τα …πρόβατα που βρίσκονταν πίσω μου στην ουρά, αλλά και οι υπάλληλοι της τράπεζας που ήταν μπροστά μου, ποτέ δεν είδα να συμφωνούν μαζί μου, ούτε βέβαια να διαμαρτύρονται, έστω εξ’ αιτίας μου, όταν κάθε μα κάθε φορά τους …τά ‘λεγα.

Αν τύχαινε μάλιστα να βρίσκεται άνθρωπος στην ουρά σαν τον Κουβέλη, μπορεί και να με έλεγε … λαϊκίστρια. Μπορεί και να με έβρισαν κάποιες φορές, μάλιστα, αλλά ευτυχώς η μνήμη μου έχει διαγράψει όλες τις λεπτομέρειες αυτών των οικτρών συμβάντων, που μας έκλεβαν κατ’ εξακολούθησιν και μάλιστα με την πλειονότητα αδιαμαρτύρητη και σιωπηλή.

Αναρωτιέμαι πλέον καμιά φορά που ξαναπάω σε τράπεζα, τώρα που πια αυτό το χαράτσι απαγορεύτηκε, αν θυμάται κανείς πόσο εύκολα και χωρίς καμία αντίρρηση δέχτηκε να τον κλέβουν.

Και όταν κάποιος συμπολίτης του σήκωνε το κεφάλι και έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, άραγε τι έκανε επίσης τότε;

Απλά λέω ότι αναρωτιέμαι, γιατί ξέρω την απάντηση. Τη βλέπω στα πρόσωπα των περισσοτέρων, τη βλέπω και στις ψήφους τους, τη βλέπω και στην κυβέρνησή τους.

Την βλέπω στα κοιμισμένα μάτια τους ακόμα, και τώρα, κυρίως τώρα, πολλές φορές, όταν βρεθώ σπάνια π.χ. σε ένα μανάβικο και δω το ταμπελάκι με τα «Λεμόνια Αργεντινής» και κάνω επίσης φασαρία, πριν κάνω μεταβολή και φύγω χωρίς φυσικά να αγοράσω τίποτα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s