Αυτοί είμαστε

Ο απλός άνθρωπος που έχει ηθική και αξίες -ακόμα και κάποιος που έβγαλε μόνο το δημοτικό- δεν έχει πραγματικά ανάγκη ούτε τους «πνευματικούς ανθρώπους», ούτε τη μεγάλη μόρφωση, ούτε τον «πολιτισμό» και τις εξεζητημένες τέχνες για να σώσει τη ψυχή του – τη ζωή του. Αντίθετα, αυτόν τον άνθρωπο τον έχει απόλυτη ανάγκη κάθε πολιτισμός κάθε κοινωνίας, αφού o πολιτισμός -εκτός από τρόπος ζωής- είναι η… ψυχή μας.
Οι αξίες και η ηθική δυστυχώς δεν μαθαίνονται. Βιώνονται. Στο σπίτι και στο σχολείο, τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, τ=κυρίως μέσα από τις σχέσεις μας.
Το ρίξανε στο διάβασμα, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα πανεπιστήμια, άντε και σε κανένα λογοτεχνικό βιβλίο οι τελευταίες γενιές, αλλά ξεχάσανε το σημαντικότερο, πως:
«Η εκπαίδευση είναι εξαιρετικό πράγμα. Αλλά ό,τι αξίζει να μάθουμε, δυστυχώς δεν μπορεί να διδαχθεί», όπως είπε ο Όσκαρ Ουάλντ.
(Μαθαίνουμε δηλαδή και με τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου σε συνεργασία, και όχι απλώς θεωρητικά, μόνο ότι βιώνουμε. Γι’ αυτό αν θέλουμε να πάμε μπροστά μόνο μέσα από νέα βιώματα μπορούμε, μόνο από επαναπροσδιορισμό και επανεπεξεργασία παλιών βιωμάτων σε σύνθεση με νέα)
Και κάπως έτσι γεμίσαμε μορφωμένους ταλαντούχους αλλά ανήθικους.

υγ. Ότι πραγματικά έμαθα στη ζωή μου, το έμαθα μέχρι τα 13 χρόνια της ζωής μου, μέσα από βιώματα. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά που έμαθα τα ανέπτυξα και τα αναπτύσσω συνεχώς όσο μπορώ. Αλλά αυτή είναι η πηγή μου, κι αυτός ο θησαυρός μου.

Κι αυτόν τον θησαυρό, η σύγχρονη κοινωνία τον περνάει στα γρήγορα, τον απαξιώνει, τον κουκουλώνει, και τον ευνουχίζει με κάθε δυνατό τρόπο.
Λέμε μονίμως: ο τάδε, γεννήθηκε εκεί, σπούδασε αυτό, μπλα μπλα. το μεσοδιάστημα, το σημαντικότερο της ζωής του, στον πάτο, στα σκουπίδια, στον Καιάδα…
Αυτοί είμαστε.
Crystalia

Craig_Finn_Clear_Heart_Full_Eyes_solo_album_cover_2012

One thought on “Αυτοί είμαστε

  1. Παράθεμα: Αυτά τα παιδιά αγαπάω. | Crystalia Patouli -------------

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s