Νόμπελ πράις φορ Γιουροπίαν πράιντ. Του Νίκου Κουνενή

20:10, 23 Οκτ 2012 | Κρυσταλία Πατούλη tvxs.gr/node/109322

Τηρώντας μια μακρά παράδοση ανθρώπινης ευαισθησίας και αντικειμενικότητας, που περιλάμβανε την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε προσωπικότητες εμβληματικές, νηφάλιες και στρατευμένες στην ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών (όπως οι Κίσιγκερ, Σαρόν, Πέρες, Σαντάτ και Σαμίρ), η επιτροπή των πάνσοφων που επιλέγει τον κατ’ έτος νικητή του βραβείου αποφάσισε φέτος να αποδώσει το τελευταίο στην Ευρωπαική Ένωση.

Μεταξύ των επιχειρημάτων επί των οποίων εδράζεται η φετινή βράβευση της ανωτέρω Ανθρωπιστικής Οργάνωσης είναι και «η προοπτική που δίνει η Ε.Ε. εν μέσω κρίσης» στους λαούς της και τον κόσμο ολόκληρο!

Εικάζουμε ότι η περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας και των λοιπών χωρών του Νότου, συν αυτή της πρώην κελτικής τίγρεως, τεκμηριώνει άνευ αμφιβολιών την ανωτέρω επιχειρηματολογία: είναι γεγονός ότι οι χώρες αυτές εξυγιαίνονται ήδη τάχιστα, δια μέσου της αργής και απολαυστικής (για τους θεραπευτές και ουχί τους θεραπευομένους) διαδικασίας ευθανασίας των κατοίκων τους.

Είναι εξίσου βέβαιο, εκτός μη αναμενόμενων πληβειοκεντρικών απροόπτων, ότι το επιτυχές αυτό πείραμα θα βρει συνέχεια και στους λαούς των λοιπών ευρωενωσιακών χωρών, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα την τύχη να επωφεληθούν από το εν λόγω λαοσωτήριο πείραμα.

Μπορεί, βεβαίως, να εικάσει κανείς επιπροσθέτως πως η βράβευση (η οποία αναφέρεται στον ζωογόνο για τον πλανήτη ρόλο της Ένωσης από τότε που ιδρύθηκε και εντεύθεν) βασίζεται ακόμα σε μέγα πλήθος ειρηνιστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της ίδιας ή επίλεκτων μελών της, μεταξύ των οποίων η πρώτη και η δεύτερη εισβολή στο Ιράκ, η επέμβαση και η συνακόλουθη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι εισβολές και βομβαρδισμοί στο Ιράκ και Αφγανιστάν, τη Λιβύη κ.ά.

Έχουμε τη γνώμη πάντως ότι η στήριξη της απόφασης θα ήταν ακόμη ισχυρότερη αν περιλάμβανε και τις παρελθούσες δραστηριότητες των βασικών κρατών μελών της, επί των ιδεολογικοπολιτικών αρχών των οποίων βασίστηκε η τρέχουσα ευρωπαική εποποιία: τουτέστιν την αγγλογαλλική, και όχι μόνον, αποικιοκρατία, τον γερμανικό ναζισμό, τον ιταλικό φασισμό, τα λευκά κελιά και άλλα, εξαίσια και θαυμαστά δια μέσου των αιώνων.

Το Νόμπελ Ειρήνης θα παραληφθεί από τους κυρίους Μπαρόζο, Ρομπέι και Σουλτς. Ο πρώτος δήλωσε ότι το βραβείο ανήκει δικαιωματικά στα πεντακόσια εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους της Ευρωπαικής Ένωσης. Το’ πιασες άστεγε Δημήτρη, άνεργη Κλάρα, συνταξιούχε Μάριο, υποαμοιβόμενη Μαρία; Είσαστε πλέον νομπελίστες! Οπότε, αναπαυθείτε εν Ειρήνη…

Νίκος Κουνενής

kounenik@yahoo.gr

Υ. Γ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες, το σημαντικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να αγοραστούν κόλυβα προκειμένου δια του τρόπου αυτού να τιμηθούν οι εν ψυχοραγία ευρισκόμενοι λαοί της Ευρώπης. Υπό τον αυστηρό όρο, βεβαίως, πως οι τελευταίοι δεν θα εγερθούν οργισμένοι από τους εν ζωή τάφους τους.

Το άρθρο του Νίκου Κουνενή «Νόμπελ πράις, φορ Γιουροπίαν πράιντ» δημοσιεύεται στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου που ξεκίνησε εθελοντικά η Κρυσταλία Πατούλη, και ο οποίος δημοσιεύεται στο tvxsαπό το 2010. Επίσης, συνεχίζεται για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, όπως και για όσους θέλουν να δώσουν επιπλέον απάντηση, εφόσον τα γεγονότα συνεχώς εξελίσσονται. Επικοινωνία: cpatouli@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s