Τι θεωρείται sexy;

 

Τι θεωρείται sexy?

 

Από την Κρυσταλία Πατούλη

 

Ερώτηση: Τι θεωρει sexy ένας άντρας σε έναν άλλο άντρα και μια γυναίκα σε μια γυναίκα; (…δεν αναφέρομαι σε ομοφυλόφιλους!) πχ. Εγώ θεωρώ ότι σέξι σε έναν άντρα είναι τα παπούτσια του. Qbrain (μέσω e-mail στο www.focusmag.gr)*

Πρόσφατες ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα γονίδια που ελέγχουν τη σεξουαλικότητά μας είναι ίδια και στα δύο φύλα, όπως και οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σεξουαλική ορμή και φαντασίωση. Άντρες και γυναίκες έλκονται από πολύ παρόμοια στοιχεία στην εξωτερική εμφάνιση του αντίθετου φύλου, αδιαφορώντας μάλιστα για την πιθανότητα πνευματικής υπεροχής: Στην πρώτη επαφή η έλξη δημιουργείται με σήματα που αποκωδικοποιούν οτιδήποτε υγιές ως όμορφο και οτιδήποτε σεξουαλικό ως δύναμη!

Τι συμβαίνει όμως, όταν καλούμαστε να εκφράσουμε τι πιστεύουμε πώς είναι σέξι (ότι εκλύει ερωτικά) στους ομόφυλούς μας; Σύγχρονες έρευνες απέδειξαν πώς οι γυναίκες θεωρούν σέξι σε μια άλλη γυναίκα τα οπίσθια της, τις γάμπες, το στήθος, και τα μάτια της. Οι άνδρες αντίστοιχα θεωρούν σέξι σ’ έναν άνδρα τη φωνή του, τα χέρια, αλλά και το κοινωνικό του status! Συγχρόνως φαίνεται ότι μια γυναίκα εκφράζεται ευκολότερα για την ομορφιά μιας άλλης ενώ ένας άνδρας μοιάζει επιφυλακτικός να εκφραστεί ανάλογα για τους ομόφυλούς του. Συγκεκριμένα, για τους άντρες τα χέρια εκφράζουν δύναμη, το ντύσιμο οικονομική επιφάνεια, το κοινωνικό στυλ εξουσία και η φωνή είναι ο αρχικός πομπός μηνυμάτων. Αξιοσημείωτο είναι, πώς οι γυναίκες στον αιώνα μας τείνουν να ονομάζουν sexy -σε μια άλλη γυναίκα- εκείνα τα σημεία που φαντάζονται πώς θα έλκυαν πιθανά έναν άντρα!

Σχόλιο του ειδικού

 

Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγος, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γυναικείας Σεξουλικής Υγείας.

Ο ανταγωνισμός που βιώνει μια γυναίκα προς μια άλλη γυναίκα ή ένας άνδρας προς έναν άλλο άνδρα, η αέναη σύγκριση δηλαδή αλλά και αντιπαλότητα με τους ‘‘όμοιους’’ μας, δημιουργεί συναισθήματα ανασφάλειας, εγωκεντρισμού, ανωτερότητας ή κατωτερότητας που μας απομακρύνουν από την ανιδιοτελή αναγνώριση των πιθανών θετικών στοιχείων του άλλου. Ειδικά, όταν πρόκειται για το σκοτεινό και χωρίς όρια κόσμο της σεξουαλικής επιθυμίας. Προσθέτοντας μάλιστα τους φόβους που απορρέουν από προκαταλήψεις, βλέπουμε και την πρόσθετη δυσκολία ενός άντρα να επαινέσει την σεξουαλικότητα ενός άλλου, κυρίως επειδή είναι πιθανό να παρερμηνευθούν οι προτιμήσεις του ως ομοφυλοφιλικές.

 

Έρευνα

Αντίθετα, η έρευνα του Ινστιτούτου Γυναικείας Σεξουαλικής Υγείας για το τι θεωρούν οι άντρες σέξι στις γυναίκες και τι οι γυναίκες στους άντρες, απέδειξε πώς οι γυναίκες δεν ελκύονται όπως θα περίμενε κανείς από… τα πνευματικά χαρίσματα τους αλλά δίνουν έμφαση κυρίως στους γλουτούς (σμιλευμένοι), την πλάτη (ανοιχτές πλάτες), τα χέρια (στιβαρά και… περιποιημένα) τα μάτια (εκφραστικά, υγρά, με καθηλωτικό βλέμμα) και βέβαια τα γεννητικά όργανα. Οι άντρες πάλι ομολόγησαν ότι θεωρούν σέξι σε μια γυναίκα τα οπίσθια της, το στήθος και τα χείλη της (σαρκώδη).

Οι ανδρικές απαντήσεις ήταν μάλλον αναμενόμενες και δεν προκάλεσαν έκπληξη, ενώ για τις γυναικείες απαντήσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν πιο προκλητικές απ’ ότι στο παρελθόν και αποκαλυπτικές. Κυρίως όμως εμπλουτισμένες με την ανάγκη της γυναίκας για έναν δυνατό άνδρα σωματικά που δηλαδή θα μπορεί να την προστατέψει (ανοιχτές πλάτες – συμβολικά φτερούγες), που έχει δυνατότητες και δεξιότητες αλλά και κάτι πολύ ενδιαφέρον: έντονο συναισθηματικό κόσμο (εκφραστικά χέρια). Επίσης η ανάγκη της αντρικής επιβολής είναι έκδηλη (καθηλωτικό βλέμμα).

Η γυναικεία επιθυμία

Η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία ήταν παραμορφωμένη και σκοτεινό αντικείμενο στον κόσμο της επιστήμης. Η γυναίκα δεν πρέπει να επιθυμεί αλλά να είναι επιθυμητή. Η ταυτότητα της επιθυμίας συγχέεται με τον παραγωγικό της ρόλο (μητρότητα) και έτσι νομιμοποιείται ακόμα και σήμερα που τα φεμινιστικά κινήματα έχουν αφήσει την σφραγίδα τους για την ισότητα των φύλων!

Για το περιοδικό Focus – Εκδ. Λυμπέρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s