ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ; ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

Ανακαλύψτε τη θετική πλευρά πίσω από τα δυσάρεστα συναισθήματα

Από την Κρυσταλία Πατούλη

Αν υπήρχε ένα µαγικό κόλπο να εξαφανίσουμε κάθε δυσάρεστο συναίσθηµα θα χαρίζαµε γη και ύδωρ για να το ανακαλύψουμε! Ποιος ξυπνάει το πρωί λέγοντας: «Σήµερα έχω την επιθυµία να νιώσω άσχηµα»; Οι λέξεις θλίψη, απώλεια, προδοσία, καταπίεση, θυµός, πρoσβολή, πίκρα ή παράπονο θα θέλα­µε να ήταν άγvωστες όχι µόνο στο δικό µας λεξιλόγιο αλλά και σε όλα τα λεξικά του πλανητικού µας συστήματος. Όλοι θα ευχόμασταν να ζούσαµε σε έναν κόσµο αγγελικά πλασµένο, µε ευ­χάριστους ανθρώπους και µε πληρότητα θετικής ενέργειας! Όµως, παρόλο που οι προθέσεις µας είναι κατά κύριο λόγο καθοδηγηµένες από αυτήν, συμβαίνει το αναπάντεχο! να νοιώθουµε δυσάρεστα συναισθήµατα. Με διάθεση να τα ξορκί­σουµε, τα ονοµάζουµε αρνητικά, και κά­νουµε τα πάντα για να τα εξαφανίσου­µε. Kάποιες φορές, µάλιστα, κάνουµε και πως δεν υπάρχουν . Τα τοποθετούμε κά­που στο πίσω µέρος του µυαλού µας και αρνούµαστε να ασχοληθoύµε μαζί τους, ή άλλες φορές σαν την στρουθοκάμηλο νοµίζουµε πχ ότι αναβάλλοντας την διαχείρισή τους θα… βαρεθούν και θα φύγουν!

«Τα συναισθήµατα, είτε είναι δυσάρε­στα είτε ευχάριστα, είναι οι πολύτιµοι οδηγοί µας για κάθε αλλαγή» µας ανα­φέρει η Ελένη Νίνα, κλινικός ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια. Μάλιστα, αν κά­ποια από αυτά τα αποφεύγουμε συστηµατικά, πρώτον, δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν και, δεύτερον, χάνουµε την ευ­καιρία να µας µάθουν κάτι για τον εαυτό µας και τους άλλους.

Πρέπει ή δεν πρέπει να τα αισθανόμαστε;

«‘Οσο και να κλάψω επειδή έφυγε, δεν θα τον κάνω να γυρίσει. Δεν πρέπει να στενοχωριέµαι!» ακούμε κάποια γυναίκα να λέει, ενώ έχει χωρίσει από μια σχέση χρόνων.  Όµως «τα ευχάριστα και τα δυ­σάρεστα συναισθήµατα υπάρχουν – θέ­λουµε δεν θέλουµε- και είναι ισότιµα σε αξία. Δεν µπορούµε λοιπόν να τα χωρίσουµε σε εκείνα που πρέπει να αισθα­νόµαστε και σε εκείνα -που δεν πρέπει» µας εξηγεί η Ελένη Νίνα. «Κάθε µέρα βιώνουµε µικρές ή µεγάλες µαταιώσεις και καλούµαστε να τις χειριστούµε για το καλύτερο». Δεν υπάρχει κάποια σύνθετη ανάλυ­ση για την εξήγηση αυτού του φαινο­µένου. Η ζωή επιφυλάσσει µικρές ή µε­γάλες δυσκολίες από το να χάσουµε το πορτοφόλι µας µέχρι να χάσουµε ένα αγαπηµένο µας πρόσωπο ή µια καλή δουλειά, και από το να αρρωστήσουµε µε γρίπη µέχρι να µαλώσουµε µε τον αγαπημένο µας. Χωρισµοί, δυσκολίες, αντιθέσεις, τσακωμοί, ασθένειες, σημαντικές απώλειες. Μα αυτή δεν είναι η ζωή; Πώς να πούμε ότι δεν πρέπει να την αισθανόμαστε;

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Άλλωστε, κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο γεγονός βρισκόμαστε συγχρόνως μπροστά σε μια κρυφή πρόκληση: να το αισθανθούμε, να ωριμάσουμε από την εμπειρία του, να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας μέσα από αυτό να εξελιχθούμε και συγχρόνως να προετοιμάσουμε καλύτερα τον εαυτό μας για μια ενδεχόμενη δύσκολη μελλοντική δοκιμασία.

Αν βλέπουμε τα δυσάρεστα συναισθήματά στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας σαν μια κακιά αρρώστια που «ε, πού θα πάει; Θα περάσει», ή αν τα καταπίνουμε χωρίς να τα επεξεργαστούμε, τότε μακροπρόθεσμα θα χάσουμε την ευκαιρία να κάνουμε ακόμα καλύτερη τη ζωή μας, εξηγούν οι ειδικοί.

4 μύθοι για τα συναισθήματα.

Καιρός είναι να καταρρίψουμε τους μύθους που παραμορφώνουν την πραγματικότητα και κάνουν το κάθε δύσκολο να φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο.

  1. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα  Δεν είναι έτσι. Δυσάρεστα ή ευχάριστα, είναι εξίσου φυσιολογικό να τα νιώθουμε ανάλογα με τα βιώματά μας.
  2. Είναι στο χέρι μας να νιώθουμε μόνο ευχάριστα συναισθήματα

Αυτός είναι ο φόβος για τις δυσκολίες από τις οποίες πηγάζουν δυσάρεστα συναισθήματα. Αντίστοιχα, κάποιοι διαιωνίζουν τα δυσάρεστα αντί να τα διαχειρίζονται, χάνοντας τη δυνατότητα να απολαύσουν τις χαρές της ζωής.

3 . Τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορούμε να μην τα νιώθουμε

Οι άνθρωποι που μονίμως απωθούν τα δυσάρεστα συναισθήματα συνήθως εμφανίζουν κάποια ψυχολογική παθολογία: δημιουργούν εμμονές, δεν μπορούν εύκολα να ελιχθούν μέσα στις αντιξοότητες και με αυτόν τον τρόπο -εκτός των άλλων- δεν ωριμάζουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να σχετιστούν σε βάθος.

  1. Αν δεν ασχοληθούμε μαζί τους, θα τα ξεπεράσουμε

<<‘Όταν δεν έχουμε επαφή με τα συναισθήματά μας και δεν τα βιώνουμε, τότε τους δίνουμε πολύ χώρο μέσα μας να αναπτυχθούν. Και αυτό γιατί κάτι που φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς να το θέλουμε το μεγαλοποιούμε» εξηγεί ο Μάριος Κηρυττόπουλος, κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής. Ο τρόπος να ξεπεράσουμε ένα δυσάρεστο συναίσθημα είναι να το βιώσουμε, να το επεξεργαστούμε και να το χειριστούμε με τρόπο ώστε να το λύσουμε βγαίνοντας από αυτό με επιτυχία. Διαβεβαιώνοντας έτσι άλλη μια φορά τα λόγια του Νίτσε: <<‘Ο,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς».

Η χαρά που νιώθουμε όταν όλα πάνε καλά πηγάζει και από την επίγνωση των δυσκολιών που ξεπεράσαμε και είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ

Ο Λάρι Κινγκ, διάσημος δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής, όταν ήταν στο Δημοτικό δεν ήταν και τόσο καλός μαθητής. Τότε, ο προβληματισμένος πατέρας του πήγε στο διευθυντή του σχολείου και του ζήτησε να αναθέσουν στο Λάρι το ρόλο του συντονιστή του πίνακα, ένα ρόλο όχι τόσο τιμητικό για την εποχή. Ο Λάρι Ζέικερ, όμως, αν και ανέπνεε κάθε μέρα το νέφος από την κιμωλία, θεώρησε τη νέα του ευθύνη ως προαγωγή! Όλοι έχουμε διαβάσει βιογραφίες μεγάλων ανθρώπων της τέχνης, της πολιτικής, ή της επιστήμης που βίωσαν δύσκολες καταστάσεις και που όπως ισχυρίζονται, τους ώθησαν να δημιουργήσουν ό,τι καλύτερο στη ζωή τους. «Η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από τα όνειρά μας», κατέληξε να πει και ο Χριστόφορος Κολόμβος. Ας την ανακαλύψουμε λοιπόν μέσα από τις εμπειρίες και, κυρίως, ας τις ζήσουμε και από τη θετική τους πλευρά. Άλλωστε, η χαρά που νοιώθουμε όταν όλα πάνε καλά πηγάζει και από την επίγνωση των δυσκολιών που ξεπεράσαμε και που είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Συνεργασία με την Ελένη Νίνα και τov Μάριο Κηρυττόπουλο, κλινικούς ψυχολόγους¬ ψυχοθεραπευτές.

Άρθρο δημοσιευμένο στο περιοδικό «Εγώ», Εκδόσεις Λυμπέρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s